Hogyan legyél önmagad egyre jobb változata?
2019. szeptember 02. írta: BeckLaura

Hogyan legyél önmagad egyre jobb változata?

Hogyan találd meg azt, aki lehetnél és éld azt a személyiséget, aki eredendően vagy?

Egy feladat és egy kis pszichológia arra, hogyan ismerd fel azt az állapotot, amiben folyamatosan benne tartod magad.

Azt érzed, hogy belül szorít valami, de nem tudod pontosan meghatározni, mi az? Nos, az van, hogy a kb 1000 munkaórának köszönhetően ami grafoterapeutaként mögöttem van, azt kell mondanom, hogy a megfogalmazás helytelen.

Ugyanis téged nem valami, hanem valaki feszít szét belülről. Ez a valaki az, aki lehetnél, és abból a személyiségből akar kitörni, aki lettél.  No de hogy is van ez?

Minden, amit eddig tettél. Minden, amit logikus érvekkel alá támasztottál, majd ez alapján döntést hoztál, szinte biztos, hogy egy kódrendszer alapján történt. Ennek a kódnak a végeredménye a hitrendszered, amik a külvilág felé érvként öltenek testet.

Nézzük meg ezt közelebbről és meg fogod érteni, hogyan lehetsz önmagad egyre jobb változata!?

Vizsgáld meg a mostani életedet. Leginkább a párkapcsolatodat. Ha most épp nincs, akkor az előzőkre emlékezz vissza kicsit. (Azért kérem ezt tőled, mert az a tapasztalatom, hogy ott lehet legelőször észrevenni, majd megérteni mindent.)

Milyen szerepben vagy valójában a kapcsolatodban? Ha most éppen nincs, akkor milyenekben szoktál benne lenni?

Félsz kérni a másiktól? Alá- fölé rendeltségi viszonyban álltok? Esetleg totál kiszámíthatatlan? Mindig a tenyerén hordoz? Van is meg nincs is? Nincs semmi közös érdeklődésetek? Állandóan hajt téged? Örökké elégedetlen veled?

Sorolhatnám még a kérdéseket, ám biztos vagyok benne, hogy már megvan a saját érzésed.  

Most utazz az időben vissza a gyerekkorodba és az ott érzett állapotot vesd össze azzal, ahogy most érzed magad. A mostani életedben és ha van a kapcsolatodban.

Minden, ami oda juttatott téged, hogy újra lejátszd a gyerekkorodat, totál logikus érvként jelenik meg az életedben.

A legnagyobb csapda benne, hogy nem is mindig indul úgy, amivé válik.

Mivel a lehetőség a lényeg! Az, hogy a személyiséged egyik rétege, az EGO (S. Freud: a személyiség  szerkezetének 3 rétege közül ez a középső) pontosan tudja, hogy a másik ott hordozza annak a lehetőségét, hogy abban tartson benne téged, amit már jól ismer. Miért? Hiszen azt ismeri és eddig is életben tartotta a gazdáját, azaz téged! Így vagy valójában manipulálva saját magad által. Mindegy, hogy milyen szóval jellemzed a gyerekkorod, az benne van a felnőtt életedben is!

És van itt még egy nagyon fontos dolog azaz a jó hír. Hiszen a kérdés még mindig az, hogyan lehetsz önmagad egyre jobb változata? Mert bizony van rá megoldás.

A jó hír pedig az, hogy annak a kódrendszernek, ami azzá tett téged, aki lettél, neve is van. Van, aki nagyon sok kóddal dolgozik, van aki kevesebbel. Minél több kódot fejtesz meg, annál tisztábban látod majd, hogy valójában melyik döntést miért hoztad meg. Ezután pedig már nem fogsz ugyanúgy dönteni. Ugye ismerős a kérdés: Már megint hogy történhetett meg velem ugyanez? (Erre a kérdésedre ez a cikk a válasz.)

Tudom, tudom tök általánosságban beszéltem eddig a kódokról. És egyáltalán mik ezek? Van nevük? Hogyan kell őket elképzelni?

Én úgy képzelem őket, mint ahogy az órák működnek. Minden kis küllőkkel ellátott keréknek van egy neve. Ezek mind összefüggésben vannak egymással, és így mozgatnak minket. Ezért is működik jól a munkám. Hiszen ha az egyiket megmozgatjuk, a többi is elkezd máshogy mozogni.

Összesen 18 részből rakhattad össze a saját kódodat. Ezt (Eric Berne, kanadai pszichiáter által megállapított) 13 tiltásai és 5 parancsaiból szemezgetve állítottad össze. Ők, egyenként hozták létre a saját órád működését. Ezeket gyerekkorodban kaptad meg mind, így nyilván ők nyomják el azt, aki lehetnél.

A teljesség igénye nélkül nézzünk néhányat közülük:

Légy tökéletes! Bírd ki! Ne légy önmagad! Siess! Ne légy közel! Ne légy egészséges! Ne nőj fel! Ne légy gyerek! Ne gondolkozz!

Hogyan lehetsz tehát önmagad egyre jobb változata? Úgy, hogy megkeresed és megérted a saját kódod, majd egyenként újat írsz helyettük. A facebook zárt csoportomban is sokat beszélek erről a témáról.

Ez működik. Van megoldás arra, hogy önmagad lehess, hogy önazonos legyél.

Ha felkeltette az érdeklődésed a téma, az utoljára említett kódról írtam már itt korábban.

Miért vagyok biztos ebben a képletben? Mert hetente látom, hogyan lesznek azok az emberek önmaguk egyre jobb verziói, akiknek odaadom a saját kódjukat.

Tehát a legjobb verziója úgy lehetsz önmagadnak, ha első körben megismered a mostani énedet irányító kódjaidat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becklaura.blog.hu/api/trackback/id/tr415035326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása