Hogyan győzd le a lustaságod?
2020. április 07. írta: BeckLaura

Hogyan győzd le a lustaságod?

Most, hogy többet vagy otthon, több időd van halogatni a dolgokat. „Most, hogy nem kell bejárnom dolgozni jöttem rá, hogy mennyire nem csinálok itthon semmit. Eddig a munkahelyem miatt fel sem tűnt, hogy a fáradtságra hivatkozva valójában mennyi dolgot halogatok itthon. Eddig legalább a munkahelyemen aktív voltam. ” Ez a gondolat az egyik ügyfelemtől hangzott el.                                     

 

Lusta vagyok!

Nem vagyok jó semmire!

Nem csinálok végig soha semmit!

Semmirekellő vagyok!

Nincs bennem kitartás!

Magadra ismertél ezekből a mondatokból? Akkor olvasd végig a cikket, hogy végre tényleg megértsd magad!

Minden csak eszköz! Minden amit teszel, minden amivel azonosítod magad, a tulajdonságaid többsége nem más, mint egy eszköz ahhoz, hogy benne tarthasd magad egy megszokott állapotban! Az öltözködésed, a kommunikációs stílusod, a cselekedeteid, amiket egyedül, vagy társaságban csinálsz. A napod zömében azért csinálsz dolgokat, hogy elérj valamit. Elérd, hogy a szokásos módon érezhesd magad. Mi ezzel a baj? Semmi, ha azt szoktad meg, hogy rendben vagy, szereted magad és jól érzed magad a bőrödben. Hiszen akkor minden eszközöd ennek a lelki állapotnak fog alárendelődni. No de mi a helyzet akkor, ha te nem így érzed magad a napod jelentős részében. Van ügyfelem, aki a napja 5%-ban érzi jól magát. Megint másik ügyfelem egyszer így fogalmazott: „Én nem tudok szenvedés nélkül élni!”

Olvasd most végig az első mondatokat újra! Ezeket olyan „tulajdonságok”, amik rossz érzést, szorongást, kisebbrendűségi érzést, önmagad bántalmazását éleszik fel benned.

Sokszor elhangzik a mondat: SZERESD MAGAD! „De hogyan? Ha egyszer ilyen ember vagyok? „ Fakadt ki egyszer egy másik ügyfelem.

Az érvelése látszólag teljesen jogos volt! Na de ássunk kicsit lejjebb!

Vizsgáld meg, hogy mit érzel magaddal kapcsolatban, amikor arra gondolsz, hogy lusta vagy! Amikor arra gondolsz, hogy nincs benned kitartás!

Éld meg ezt az érzést. Hagyd, hogy ott maradjon benned! Legalább egy kis időre.

És most, ugorj vissza a gyerekkorodba! Hányszor érezted magadban ezt az érzést kicsiként?

Egyszer az egyik ügyfelem panaszkodott:  - „Soha nem dicsértek meg a szüleim semmiért. Sőt a mai napig sem kapok soha dicséretet tőlük még akkor sem, ha mindenki más szenzációsnak látja a munkámat.

Erre én csak ennyit kérdeztem tőle: -„FELTŰNT, HOGY UGYANÚGY BÁNTALMAZOD MAGAD ÉS UGYANÚGY NEM ISMERED EL MAGAD, AHOGY A SZÜLEID TETTÉK VELED ANNO? Most, hogy elköltöztél tőlük és már nem kapod ezeket, gyönyörűen megoldod ezt magadtól is!”

És itt van a lényeg! Ennél a pontál érkezik meg mindig az áttörés!

Te nem vagy lusta! Egészen egyszerűen azt, hogy nem csinálod meg amit kellene, eszközként használod ahhoz, hogy negatív érzések keringhessenek benned magaddal kapcsolatban! Hiszen ezt ismered! Időről- időre bele kell helyezned magadat a negatív érzésbe, ha már a szüleid nem teszik! Haragszol rájuk- jobb esetben már csak haragudtál rájuk- ezért, mégis most pontosan ugyanezt teszed magaddal!

Látod a lényeget? A lustaság, a következetlenség, a csapongás nem a te tulajdonságod! Ez pusztán az eszközöd ahhoz, hogy az ismerős érzelmi állapotban benne tarthasd magad!

Miért csinálod ezt? Ez is pofon egyszerű!  Többek között erről is beszélni szoktam a grafoterápia extra zárt csoportomban.

Ps.: A fent említett ügyfeleim köszönik szépen jól vannak már, haladnak az útjukon. Hiszen megértették a fenti szabály egyszerűségét!

Csodás napot kívánok!

Laura

A bejegyzés trackback címe:

https://becklaura.blog.hu/api/trackback/id/tr9715596714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása