Pályaválasztási tanácsadás, avagy hogyan ne dönts a jövődről!
2017. szeptember 04. írta: BeckLaura

Pályaválasztási tanácsadás, avagy hogyan ne dönts a jövődről!

Sok éves tapasztalat van a hátam mögött ezzel a témával kapcsolatban. És itt nem csak a személyes és barátaim tapasztalatairól beszélek, hanem az ügyfeleimről is, akik számomra idegenek voltak.

Sokszor tartottam órákat középiskolákban diákoknak arról, hogy szerintem hogyan érdemes a jövőjükkel kapcsolatban gondolkodniuk. Mindig meglepődtek azon, amiket hallottak tőlem, én pedig azon csodálkozom a mai napig, hogy ezt tényleg csak én látom így.

Most elmondom neked azt, amit nekik is szoktam.

Őszintén úgy látom, hogy nem szabad úgy gondolni a továbbtanulásra, hogy

 „mit szeretnének tanulni”, vagy

„melyik iskolába szeretnének járni”, vagy

„melyik tantárgyból vagyok a legjobb”, esetleg úgy, hogy

„a szülők mit várnak el tőlem”.

Nagyon fontos, hogy ne arra a 3-4-5 évre koncentrálj amíg tanulni fogsz, hanem arra, ami utána következik.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a felsőoktatásban végzett diákok zöme abban a szakmában dolgozik a nyugdíjig, amit elvégzett. Gondoltál már így a továbbtanulásra?

Esetleg eszedbe jutott azon agyalni, hogy mi az amiben jó vagy és miben vagy kevésbé sikeres? És itt most továbbra sem a tantárgyakról beszélek, hanem a hétköznapokban használt képességeidről!

Tegyük fel, hogy tanár szeretnél lenni. Tudsz hatni az emberekre? Egyáltalán el tudod képzelni, hogy éveken, sőt évtizedeken keresztül ugyanazt a dolgot tanítod több tucat gyereknek?

Mi lenne, ha nem azon agyalnál, hogy milyen szakra szeretnél menni, hanem azon, hogy hol és milyen pozícióban szeretnél dolgozni legalább 40 évig? És mi lenne, ha tudnád, hogy a képességeid alapján boldog és sikeres leszel-e a munkádban?

Minden marketinges azt mondja, hogy a célt kell látnod magad előtt. Azt, amit el akarsz érni, majd a hozzá vezető utat a cél alapján kell visszabontanod.

A célt kell először magad előtt látnod és csak utána azt, hogy melyik egyetem vagy főiskola segít téged hozzá!

No de mi van akkor, ha úgy érzed képtelen vagy így gondolkodni, hiszen az elmúlt években totál mást kaptál a pályaválasztásról a tanároktól és a szüleidtől? (Ebben az esetben neked való az egyik korábbi cikkem. )Sokan bizonytalanok vagytok magatokban és a képességeitekben. Ez teljesen normális. Ezzel én is így voltam anno. Nem jött oda hozzám senki, aki azt mondta volna nekem, hogy „iszonyatosan jó meglátásaid vannak az emberekkel kapcsolatban és jól át tudod látni egy pillanat alatt az egész lelküket. Sőt, marha jó a logikád velük kapcsolatban és érvelni is kimagaslóan tudsz, ha szükség van rá.” Mit szólnál, ha téged is így látna valaki? Ha látná egy idegen ember azt, hogy miben vagy a legjobb és azt el is mondaná neked? Jól hangzik ugye?

Mielőtt lezárnám mai gondolataimat, van még egy gondolat, amit mindenképpen meg szeretnék osztani veled!

Most azon agyalsz, hogy ha nem hozol jó döntést a pályaválasztással kapcsolatban, akkor majd úgyis váltasz egyetemet, vagy később munkát. Logikus érv, sőt a váltás olykor kimondottan jó. Egy baj van csak ezzel a gondolkodással.

Az emberek zöme konformista és nem lép ki a megszokott dolgokból. Már a felsőoktatási intézményből sem!

Minél idősebb valaki, annál nehezebben változtat. Ez alapvetően úgy gondolom, hogy rendben is van, hiszen ettől stabil a világ. Azonban ha nem érzed magad jól abban, amiben vagy, akkor már nem annyira optimális az ilyen típusú gondolkodás.

Higgyétek el, ezrek gondolták azt, hogy majd átiratkoznak máshová (többek között én is) aztán mégis maradtak! Évek mennek így el szinte fölöslegesen!

Ahogy ügyfeleimnek az élet bármely területén, ( legyen az felnőtt, egy párkapcsolati problémával, vagy a 20-as évei elején járó önbizalomhiányos fiatal) neked is a pályaválasztás leghatékonyabb módját ajánlom.

LÁSD A CÉLT! AZ ODA VEZETŐ ÚT TELJESEN MÁS LESZ ÍGY, MINTHA CÉL NÉLKÜL TENNÉD AZT MEG!

 

FIGYELD MEG A SZÓT KICSIT JOBBAN! PÁLYAVÁLASZTÁS! Nem iskolaválasztás, vagy szakválasztás a neve! A jövődről döntesz!

Úgy érzed, jó lenne, ha valaki fogná kicsit a kezed ezen a területen és segítene neked?

Keress fel bátran, hiszen hidd el, hogy mindent látok az írásodból a pályaválasztással kapcsolatban is!

Ha több gondolatomra vagy kíváncsi, még mielőtt döntenél, javaslom látogass el a facebook oldalamra.

Ha pedig grafológiai érdekességekről szeretnél hallani, nézd meg facebook oldalamon a videóimat, és iratkozz fel a hírlevelemre, ahol a videók folytatását is meghallgathatod, hiszen rendszeresen készülnek újabb anyagok. (A feliratkozás megerősítéséről -és a későbbiekben is- mindent a PROMÓCIÓKNÁL fogsz megtalálni az e-mail fiókodban.)

Remélem hamarosan a te írásodat is láthatom. ;)

Laura

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becklaura.blog.hu/api/trackback/id/tr1212802456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása