Pályaválasztás 5 kérdés szerint
2017. szeptember 07. írta: BeckLaura

Pályaválasztás 5 kérdés szerint

Korábbi cikkemben beszéltem arról, hogy mi alapján nem érdemes dönteni a pályaválasztással kapcsolatban.

Most felteszek 5 egyszerű kérdést, ami elindíthat a jó irányba.

1.Tudod-e, hogy milyen szakon szeretnél tovább tanulni?

Nyilván ez az alapja az egész pályaválasztásnak. Hogy tudd, mit szeretnél. Mi az, ami érdekel, ami foglalkoztat, ami leköti a figyelmedet.

Ha hiszed, ha nem, sokan már itt elakadnak. Ha erre igen a válaszod, jó úton vagy. Ha pedig nem akkor a következő cikkem neked szól majd.


2. Tudod-e, hogy melyik iskolába szeretnéd ezt tanulni?

Fontos, hogy tudd, melyik városban milyen lehetőségek vannak azzal a szakkal kapcsolatban. Hiszen a pályaválasztás során már jó, ha tisztában vagy, hogy milyen intézmények, cégek vannak a környéken, ahol esetleg majd a gyakorlatodat töltheted, vagy el tudsz-e menni ott pl nyáron dolgozni egy adott céghez. Ezek mind-mind nagyon fontos kérdések, amiket ha tudatosan mérsz fel, sok kellemetlenségtől fogod magad megóvni néhány év múlva.

3. Tudod-e, hogy ott (ha van) melyik szakirányt fogod választani?

A szakirány kiválasztását sajnos sokan úgy gondolják, hogy ráér majd akkor, ha eljön az ideje. Persze, nem állítom, hogy minden esetben akkor már késő a döntés, azonban ha tudod, hogy milyen szakirányok adottak a választott szakodon, akkor már ezzel is tudsz előre számolni. Nem mindegy pl., hogy közgazdasági egyetemen marketing vagy pénzügyi vonalon mész majd tovább?! Esetleg pszichológiánál milyen területre fogsz szakosodni. Sokan talán már most is tudjátok ezeket, de higgyétek el, hogy még többen nem.

4. Tudod-e, hogy azzal a diplomával és szakiránnyal hol és milyen munkakörben szeretnél elhelyezkedni?

Ez a kérdés már abszolút nem a pályaválasztásról szól, hanem a jövő választásról. Fontos, hogy ezzel is mérlegelni kell. Nagyon fontos, hogy tudd, milyen lehetőségek vannak egy-egy diplomával a kezedben. Az a tapasztalatom, hogy vannak olyan diplomák, amikkel szinte semmi lehetőséged nem lesz az elhelyezkedésre, hacsak nem gondolkodsz évekkel előre. Sőt, pl. a régészetnél tudnod kell, hogy milyen nyelveket kell folyékonyan beszélnek és hogy hajlandó vagy-e külföldön is dolgozni, vagy inkább itthon érvényesülnél vele. Ugye-ugye? Teljesen más távlatot kínál egy diploma, ha tudatosan készülsz rá.

A kulcsszó a tudatosság! A mai világban e nélkül maximum szerencsével vagy protekcióval fogsz jól fizető, neked való álláshoz jutni!

 

5. Tudod-e, hogy jó leszel abban a munkakörben és szeretni fogod-e azt, amit csinálsz?

És itt lépek be a képbe én, amennyiben erre a kérdésre a többivel ellentétben már nem tudsz biztosan igennel válaszolni.

Honnan tudjuk, hogy tényleg nekünk való egy adott munkakör? Hiszen annyira kevés embernek van rálátása arra, hogy egy-egy munkahely mit követel meg valójában tőled. Nekem persze nem az a feladatom, hogy minden egyes szektorban lássam az elvárásokat.

Amit én tudok neked ajánlani az az, hogy tisztában leszel a képességeiddel.

Mivel vagy motiválható?

Kell-e egyáltalán motiválni téged, vagy saját magad vagy magad legnagyobb kontrollja?

Vezető pozícióra alkalmas vagy-e vagy inkább a beosztott szerepben éreznéd magad kényelmesen? Mennyire tudsz hatni az emberekre?

Kommunikatív vagy-e, vagy inkább papírmunka való neked?

Tudnál-e egyedül dolgozni, vagy szükséged van a csapatra?

Konfliktus kerülő vagy-e vagy talán szeretsz vitatkozni, ha szükség van rá?

Szerethető munkatárs leszel-e, vagy az emberekhez való hozzáállásodon finomítani kéne még?

Ezekre és rengeteg más kérdésre megkaphatod az írásodból a választ!

Amennyiben a fenti 5 fő kérdés közül bármelyikre NEM a válaszod,  keress fel bátran, hiszen már több száz középiskolás diáknak tudtam segíteni az elmúlt években. A válasz ott van benned, csak az eszköz hiányzik hozzá, amivel kinyitod a lehetőségeidet.

Ha több dolgot szeretnél megtudni rólam, látogass el a honlapomra vagy kövess a facebook oldalamon.

Ha még több érdekességre vagy kíváncsi, iratkozz fel hírlevelemre, ahol rendszeresen küldök grafológiai érdekességekről szóló videókat. Ha kíváncsi vagy milyen jellegű videókról van szó, itt megnézheted. (A feliratkozás megerősítéséről és a későbbiekben is mindent a PROMÓCIÓKNÁL fogsz megtalálni az e-mail fiókodban.)

Remélem hamarosan a te írásodat is láthatom majd. ;)

 

Laura

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becklaura.blog.hu/api/trackback/id/tr5612809756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása