Csúnya betűs írás
2017. július 12. írta: BeckLaura

Csúnya betűs írás

Legutóbbi cikkemben a szép betűs írásról beszéltem nektek kicsit. Most jöjjenek azok, akikre azt mondják, hogy „csúnya az írásuk”.

Kezdjük itt is talán a csúnya betűs írás definiálásával: Nehezen olvasható, kellemetlen esztétikai élményt nyújtó írásminta, amelyben egyes betűket az olvasó gyakran összekeverheti.

Menjünk kicsit vissza az alapokhoz. Az írásunkkal valójában kommunikálunk. Tehát, ha le szeretnénk fordítani a csúnya betűs írást, amely már olvashatatlanságig formálódott, akkor azt mondhatjuk, hogy nem kommunikálja kifelé az igazi érzéseit.

Teljesen mindegy, hogy gyorsan vagy lassan ír az illető.

Ha valaki kapkod és az írás sebessége miatt olvashatatlan az írás, azaz csúnya betűs írást használ, akkor az életben is kapkod, nem figyel a részletekre. Nehezen felvehető tempóban gondolkodik és ugyanígy kommunikál másokkal és saját magával is.

A másik eset, mikor nem a tempó miatt olvashatatlan az írás, hanem a betűk megformálása miatt. Ebben az esetben mindig zaklatott belső lelki állapotról beszélhetünk.

Így aztán mikor a tanárok külalakra kettest adnak, vagy még annál is rosszabb jegyet, tovább rombolják a tanuló lelki állapotát és nagy eséllyel éppen a céljuk ellen dolgoznak. Persze mindezt csupa jószándékból és persze tudatlanságból. Honnan is tudnák, ha soha senki nem hívta fel erre a figyelmüket?

Ha egy diák csúnya betűs írással ír, érdemes lenne a szülőket behívni, vagy ha középiskolásról van szó, segítséget kérni egy szakembertől, vagy ha jó a viszony, megpróbálni óvatosan puhatolózni nála. Ez nehéz és sikamlós terep, de minden esetben megéri időt és energiát fektetni egy-egy ilyen szituációba. És itt ismét a tapasztalat beszél belőlem!

Sőt még jobb, ha szülőként oda tudunk figyelni gyermekünkre ebből a szempontból is, hiszen a kamaszok nem szeretnek beszélni felnőttekkel az érzéseikről. De ha látjuk, hogy probléma van, akkor érdemes magunkba fordulni kicsit és önvizsgálatot tartani szülőként is. Ami tudom, hogy nagyon nehéz.

Abban az esetben, ha egy írás-ahogy a definícióban is elhangzott- kellemetlen esztétikai élményt nyújt az olvasó számára, a személy viselkedése is zavart lehet, kényszeres, következetlen. Higgyétek el, neki a legrosszabb.

Fontos, hogy különbséget tegyünk a csúnya betűs írás és a kreatív, gördülékeny, olykor itt-ott nehezen olvasható írás között.

A csúnya betűs írás egyik sajátossága lehet még, hogy a betűk –ha közelről figyeljük őket- töredezettek. Nem tud az író fél egy-egy betűt egy tollvonással megalkotni. Emellett szögesek is lehetnek, ami pedig a nehéz természet, a keményfejűség egyik jellegzetes grafikai jegye.

Ez persze nagyon összetett, de a csúnya betűs írás alapjait így tudom leginkább érzékeltetni veletek.

Magadra, illetve az írásodra ismertél a fenti gondolatokból? Keress bátran itt.

Ha további érdekességeket szeretnél megtudni a grafológia területéről kövess a facebook oldalamon is és itt a blogomon is.

Amennyiben feliratkozol a hírlevelemre, bekerülsz azok körébe, akik érdekes grafológiai videókat kapnak tőlem egy-két hetente egy-egy témáról, betűről, grafikai jegyről. (Az első, megerősítő e-mailt és a többit is a PROMÓCIÓK mappába fogod megkapni!)

A honlapomon is érdemes körbenézned. Itt megtalálod a még nyilvános videókat és sok más információt is a munkámról.

 

Laura

A bejegyzés trackback címe:

https://becklaura.blog.hu/api/trackback/id/tr8812659895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása