Érettségi
2017. szeptember 28. írta: BeckLaura

Érettségi

Ettől a szótól, minden középiskolás diáknak összeugrik a gyomra.

Miért is? A szüleink és a tanáraink miatt. Úgy látom felnőtt fejjel, hogy kicsit olyan ez, mintha attól tartanánk, hogy holnap fel fog kelni a nap. Még nem tudjuk, mit hoz nekünk, nem tudjuk milyen lesz, de egy biztos. Szorongással tölt el.

Most elmondom nektek az érettségiteg napját úgy, ahogy eddig még soha senki nem festette le! (Hálás lettem volna sok évvel ezelőtt, ha ezeket a sorokat akkor elolvashattam volna.)

Reggel valószínűleg már magatoktól fel fogtok ébredni, nem kell se szülő, sem ébresztő óra.

Nagy eséllyel hét ágra fog sütni a nap, hiszen a tavasz utolsó napjainak egyikére fog esni az írásbeli érettségitek, sőt a szóbeli nyáron lesz, szóval a jó idő ott még inkább garantált. Ettől már kicsit jobb is lesz a kedvetek, hiszen a levegő is teljesen más, mikor szép idő van.

Bementek az iskolába, ahol már várnak az osztálytársaitok és a tanárok. A tanárok teljesen mások lesznek, mint az elmúlt években. Valamiért ilyenkor még az is kedvesebb veled, akinek amúgy nem vagy a kedvence. Hidd el, ez így lesz. Alapvetően egy kellemes légkör, egy hangulatos vibrálás lesz a teremben. A legjobb barátaiddal megbeszélitek még egyszer utoljára, mi megy jobban és mi kevésbé (hiszen eszetekbe se fog jutni másról beszélni abban a néhány percben), aztán leültetnek majd titeket egy-egy asztalhoz.

A nyitott ablakon irtó kellemesen fog beosonni a tavaszi szél, ami a legjobb terápiás hatással lesz rád. Izgulni fogsz még, de már érzed, hogy lényegében mindegy, hiszen amit megtehettél az eredményes érettségid érdekében, azt már mind megtetted. Most már nincs más dolgod, mint kiírni magadból a tudásodat. Ami benned van. Hidd el, ha még úgy is érzed, hogy leblokkolsz majd ott, vagy az izgalomtól teljesen pánikban leszel, ez mind el fog múlni. Miért? Mert ez nem egy röpdolgozat, sőt nem is 45 perc alatt kell kiadnod magadból a tudásod legjavát.

Itt több óra fog a rendelkezésedre állni ahhoz, hogy minden az eszedbe jusson. Soha többet az életben nem lesz annyi időd agyalni semmin és nem lesz annyi időd javítgatni semmit sem, mint az érettségiden. Készíthetsz piszkozatot, használhatsz segédeszközöket.

A tanár, aki bent lesz, hogy felügyeljen, valahogy a barátod lesz arra a néhány órára. Újságot fog olvasni, vagy néha kimegy a teremből. Az biztos, hogy soha többé nem fogod már látni a „rosszabbik énjét”.

Mikor befejezted, akkor állsz majd fel, amikor szeretnél (nem csöngő szóra) és elhagyod a termet. Megvárod még a barátokat, akikkel aztán mindent átbeszéltek.

Javaslom, üljetek majd be egy frissítőre és hagyjatok magatoknak időt arra, hogy kicsit megünnepeljétek, hogy túl vagytok rajta. Az eredmény már tőletek független ilyenkor. Ti kiadtátok magatokból a tudást, megérdemeltek egy kis lazítást. Főleg, mivel másnap kezdődik az egész elölről.

Na és a szóbeli érettségi?

A tanárok ott, ha lehet, még sokkal kedvesebbek, mint az írásbelinél voltak. Ott fognak segíteni nektek, ahol csak tudnak. Részben persze azért is, mert az ő munkájuk is értékelve lesz ott az elnök előtt, részben pedig azért, mert ott már nem diákokként ültök majd, hanem egy kissé felnőttekként. Az idő, mint említettem nyárias lesz, a tételek, amiket ki kell húzni, már teljesen máshogy fognak festeni, mint otthon, magolás közben.

Az egész megkoronázása pedig a bankett lesz, ahol utoljára még egy hatalmasat bulizhattok. Végre önfeledten, hiszen életetek egy szakasza végleg lezárult, hogy egy új, sokkal szabadabb vehesse kezdetét. Olyan, amilyet most még talán el sem tudtok képzelni! ;)

Na? Most hogy érzed magad, ha az érettségire gondolsz?

Hidd el, azért tartasz az egésztől, mert ismeretlen és mert állandóan azt hallod, hogy mennyi minden múlik az itt hozott teljesítményeden. Nem akarnak se a tanáraid, sem pedig a szüleid neked rosszat, pusztán úgy látom, hogy nem ideális a kommunikációjuk ezzel kapcsolatban.

Szerinted miért van az, hogy kivétel nélkül az összes érettségizett diák nagyjából ennyit mond, miután túl van rajta: ENNYI AZ EGÉSZ?

Mert nincs arányban a félelmük a valósággal. Mert egy mumusnak festik le az érettségit a felnőttek, nem pedig egy ugródeszkának az életbe!

Pedig valójában ez pusztán ennyiről szól!

Miért tartottam fontosnak leírni ezt? Mert mikor megkérdezem a diákokat, hogy mitől félnek a legjobban a gimnáziumban, szinte mindenki azt feleli: AZ ÉRETTSÉGITŐL.

Még soha egy fiatal sem mondta, hogy attól, hogy rengeteget kell tanulnom. Pedig az a nehezebb része. Napokat fogsz készülni azért, hogy az érettségi napján gördülékenyen menjen minden.

Semmi más dolgod nem lesz, mint tanulni. És képes leszel rá, hiszen az agyad a kapacitásának a csúcsán lesz! Még néhány év, és nem tudsz majd annyit és olyan minőségben megtanulni, mint az érettségi időszakában.

Ezeket a gondolatokat tartsad mindig szem előtt!

Érdekel még, hogyan látom én a pályaválasztást, illetve a továbbtanulást?

Olvasd el az ehhez a témához kapcsolódó korábbi gondolataimat is.

Amennyiben kíváncsi vagy arra, hogy miket szoktam még megosztani a grafológia és a life coach területén, csatlakozz facebook oldalamhoz.

Ha kérdéseid vannak, keress fel bátran, szívesen válaszolok rájuk!

Szeretnéd rendszeresen olvasni és hallgatni a gondolataimat? Iratkozz fel a hírlevelemre, ahol grafológiáról szóló videókat kapsz majd tőlem. Néhány videó nyilvános, nézd meg nyugodtan, milyen jellegű anyagokat kapsz majd. (A feliratkozás megerősítéséről és a későbbiekben is mindent a PROMÓCIÓKNÁL fogsz megtalálni az e-mail fiókodban.)

Amennyiben mindenre kíváncsi vagy amivel foglalkozom, látogass el a honlapomra!

Remélem hamarosan a Te írásodat is láthatom. ;)

Laura

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becklaura.blog.hu/api/trackback/id/tr6512908998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása