Pályaválasztási tanácsadás vs. marketing
2017. szeptember 15. írta: BeckLaura

Pályaválasztási tanácsadás vs. marketing

Hogyan férhet össze ez a látszatra két teljesen különböző dolog? A pályaválasztás, illetve továbbtanulás valóban távol áll magától a marketingtől. Azonban van egy nagyon markáns gondolat mindkét területen, ami mellett sokan elmennek.

 

Ez pedig a következő:

Bármilyen marketing előadást hallgatsz, az előadó mindig a jó marketing alapjaival kezdi. Ez pedig nem más, mint a marketing stratégiád, azaz a marketingterved.

Tudni kell, mi a végső célod, majd azt le kell bontanod évekre, hónapokra, egy-egy esetben napokra is.  Fő cél nélkül minden cég csak csapong ide-oda. Jó barátságban lesz az eredmények hiányával, míg a sikerrel még csak köszönő viszonyban se lesznek.

Képzeld csak el. Cégvezető vagy. Megveszed az irodába a székeket (történelem), az asztalokat (matematika), az összes technikai eszközt (irodalom, kémia, biológia, stb.)és elkezdesz gyártani egy terméket (továbbtanulással kapcsolatos elképzelések). Lehet az tárgyi vagy szellemi termék is, ezt a részét a fantáziádra bízom.  Ott ülsz a gyönyörűen berendezett irodádban (jó jegyek), a marha jó ötleteiddel és terméke(i)ddel, de ezen a ponton totál elakadsz. Hirtelen rájössz, hogy nem tudod, kinek fogod eladni a kínált árudat (hol szeretnél később dolgozni), ki a célpiacod, hogyan fog hozzájuk elérni a vásárlás lehetősége. Sőt, tovább megyek, még az anyagi kiadásokat tekintve sem készítettél tervet.

Ez így eléggé káosznak hat. Olyan, mintha egy versenyen 10 m-re a többiek mögött kéne elstartolnod ugyanabban az időben. Ha elég ügyes vagy, talán utolérheted őket rengeted áldozat árán, de az esélyed mégis alul marad azokhoz képest, akik sok-sok edzéssel, jó futócipővel és rutinnal indulnak a start vonalról.

Most képzeld el magad az iskolapadban. Fizikailag egy teremben ülsz az osztálytársaiddal, de valójában fényévekre lehettek egymástól. Azoknak a fiataloknak ugyanis, akiknek van konkrét tervük a jövőjüket illetően és tudják azt is, milyen úton kell haladnia a céljuk megvalósításáig, nekik nyert ügyük van. Legalábbis hozzád képest, ha neked fogalmad sincs arról, mihez kezdj a gimnáziumi éveid után!

Nehéz szavak és keményen hangzik, de hidd el, hogy ez az alapja az egésznek. A többi, mint a kitartás, a következetesség, stb csak ez után jön. HIDD EL, EZ AZ ALAPJA A JÖVŐDNEK. Nem állítom, hogy nem lehet szerencséd, és nem jöhetsz rá az egyetem, főiskola alatt, hogy mire vágysz igazán, vagy miben vagy a legjobb és mit akarsz az élettől. A hátrányod ennek ellenére, akkor is nehezebben behozható.

Ezt a saját bőrömön és sok ismerősömnél is megtapasztaltam. Tehát tényleg hidd el nekem, ha azt mondom, az egész alapja a tudás. Méghozzá az a fajta tudás, amit nem tanítanak az iskolában. Tisztában kell lenned saját képességeiddel és ahhoz mérten kell felállítani egy célt.

A jó marketinges ismeri a cége lehetőségeit, ismeri a célközönségét (kinek akarja eladni a termékét), tudja hogyan szólítsa meg őket.

Ha te is tudod mi a célod az életeddel (a te privát termékeddel) és a kezedben van saját magadról is a megfelelő ismeretanyag, már előrébb állsz azon a bizonyos start vonalon, mint sokan a te korosztályodban.

Javaslom olvasd el 3 korábbi cikkemet is a témával kapcsolatban. :) 

1. cikk.

2. cikk

3. cikk

Amennyiben úgy érzed, hogy nem tiszta a célod a jövődet illetően, keress fel bátran, szívesen válaszolok bármilyen kérdésedre. Amennyiben pályaválasztási tanácsadást szeretnél kérni tőlem, a honlapon is megteheted, vagy írj üzenetet a facebook oldalamon.

Szeretnéd rendszeresen olvasni és hallgatni a gondolataimat? Iratkozz fel a hírlevelemre, ahol grafológiáról szóló videókat kapsz majd tőlem. Néhány videó nyilvános, nézd meg nyugodtan, milyen jellegű anyagokat kapsz majd. (A feliratkozás megerősítéséről és a későbbiekben is mindent a PROMÓCIÓKNÁL fogsz megtalálni az e-mail fiókodban.)

Amennyiben mindenre kíváncsi vagy amivel foglalkozom, látogass el a honlapomra!

Remélem hamarosan a Te írásodat is láthatom. ;)

Laura

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://becklaura.blog.hu/api/trackback/id/tr7612830488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása